Naujienos
Pradžia
Radijo laidos
Skelbimai

Ankstesni žurnalai >> Valgytojo dilema

Valgytojo dilema

2010 m. Nr.2 (4)

Numerio tema „Valgymo dilema“

Štai ir apsukome metų ratą. Kartu augome, tobulėjome, keitėmės ir...galbūt pasikeitėme? Dėkojame Jums už kantrybę ir ištikimybę, už tai, kad skaitote ir jau...laukiate.

Tad šiuo numeriu pradedame naują žurnalo metų ciklą, dėl šios priežasties vėl grįžtame prie duonos mūsų kasdieninės... grįžtame prie numerio temos, skirtos maistui. Ir tai dėsninga...

Jei šiandien rinktume žmonijai labiausiai rūpimų klausimų dešimtuką, trečioje vietoje, po amžinojo klausimo „Kas pirmesnis – višta ar kiaušinis?“, antrojo pagal populiarumą –  „Būti ar nebūti?“, ko gero, išvystume klausimą – „Ką valgyti?“.

Skrandžio turinio klausimas, perfrazuojant R. Akutagavą, nūdien tapo panašus į degtukų dėžutę: elgtis su ja atsargiai – juokinga, elgtis nerimtai – pavojinga. Skirti per daug dėmesio maisto paieškoms bei mąstymui apie tai, ką valgysi pietums ar vakarienei – juokinga ir netgi apgailėtina, tačiau palikti jį savieigai – šiandien jau darosi pavojinga.

Pirmą kartą žmonijos istorijoje turėdami tiek daug maisto, mes nežinome ką valgyti. Vieni medžioja patiekalus, nuo kurių neaugtų svoris, antri – pagamintus be žalingų žmogaus sveikatai priedų, treti – iš ekologiškų produktų, ketvirti – be juos alergizuojančių sudėtinių dalių ir t.t. Nekalbant jau apie skonio preferencijas, religinius nusistatymus, valgio laiką,  maisto kilmę, jo apdorojimo ar jo sugadinimo būdus, „toleruojamumą“ pagal kraujo grupę, gyvenamąją aplinką ar nosies ilgį... Vienam skanesnis skilandis tiesiai iš ūkininko, kitam – keistenybė iš egzotiško krašto, trečiasis, save vadinantis gurmanu, alpsta nuo molekulinės virtuvės fokusų, ketvirtasis vartoja tik termiškai neapdorotą – vadinamąjį „žalią“ maistą, ketvirtasis kategoriškai atsisako cukraus ir druskos....

Visos šios dietos, mitybos racionai, produktų piramidės vis dažniau virsta švente arba prakeiksmu mūsų liežuviams bei skrandžiams, galvos skausmu maistą gaminančiajam ir nesibaigiančia maisto medžiokle valgytojui, nusprendusiam nebevalgyti BET KO, kas tiesiog alkūnėmis braunasi mums tiesiai į burną nuo maisto parduotuvių lentynų bei joms antrinančių reklamų (ar atvirkščiai?)...

Ir tai dar ne viskas. Pastaruoju metu vis daugėja žmonių, kurie maistą ima suvokti intelektualiu lygmeniu. Tokie žmonės įsitikinę, kad savo pasirinkimu iš kur pirkti ir kokį maistą vartoti, mes formuojame ekonominę, socialinę ir ekologinę pasaulio tikrovę. Juk mes galime nesirinkti maisto, kuris skurdina biologinę įvairovę, skatina žmonių išnaudojimą, sukelia skausmą ar kančias gyvūnams, parankus tik stambiam verslui, kuris lemia aplinkos užterštumą ir gali sukelti vienokius ar kitokius sveikatos sutrikimus. Toks atsakingas požiūris į maisto pasirinkimą formuoja mūsų moralinį identitetą, pasako apie mūsų etikos vertybes, parodo mūsų išsivystymo lygmenį ir, svarbiausia, nulemia mūsų ateities galimybes rinktis.

Taigi, tam, kad suvoktume KĄ VALGYTI, kitaip sakant, išsivaduotume iš užburto maisto paieškų rato, reikia pereiti per visus šiuos suvokimo lygius. Taip pat išmokti mąstyti savo galva, pirmiausia, bent atsiribojant nuo mus nuolat atakuojančios klaidinančios informacijos.

Tad nuoširdžiai tikėdamiesi, jog mums tai vieną dieną pavyks, kviečiame drauge bristi į šį žinių bei nuomonių grietinės ąsotį, kuriame ištvermingiausieji, savo bundančio pažinimo virpesiais, galės susimušti suvokimo sviestą. Po to, greičiausiai, medžioti maisto jau nebereikės, nes galėsime valgyti, ką norime...

Linkime skalsaus skaitymo...

Nuoširžiausiai,
Green‘o redakcija


Turinys /2010 m. Nr.4 (4)

Šiuolaikinio valgytojo dilemos.
Vedamasis numerio straipsnis. Jame trumpa apžvalga pagrindinių su maistu susijusių problemų. Aprašytos temos vėliau bus išplėstos ir atskirai aptartos kituose žurnalo straipsniuose.

Gryno maisto paieškos.
Žmonės, nebenorintys pirkti maisto produktų iš prekybos centrų, nes juose daug maisto priedų, jie yra abejotinos kokybės ir žemos socialinės atsakomybės gamintojų, yra priversti galvoti, kur galėtų įsigyti maisto. Apžvelgsime šių dienų maisto pasirinkimo tendencijas mūsų šalyje – turgeliai, asmeninės pažintys su ūkininkais, slow food judėjimai. Kokie pokyčiai šioje srityje įvyko per metus? Kas pasikeitė lietuvio mąstyme, santykyje su maistu ir pasirinkimo galimybėse? Straipsnyje pateikiamas interviu su Tatūlos programos vadovu, atsakymas į klausimą, ar ekologiški turgeliai tikrai yra ekologiški, ekologiškos parduotuvės savininkių pasvarstymai apie šiuolaikinio valgytojo poreikius ir mažas, demaskuojantis ekologišką sertifikatą turinčių ūkininkų produkcijos švarumo tyrimas. Straipsnyje bus pokalbis su tinklalapio www.sveikasvaikas.lt kūrėjais. Jų nuomonė ir maisto priedų situacijos mūsų šalyje vertinimai.

13 maisto atrankos taisyklių.
Gamtosaugininko Andriaus Gaidamavičiaus pasvarstymai ir patarimai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norintiems valgyti gryną maistą.

Maistas, dėl kurio netyla diskusijos.
Egzistuoja keli maisto produktai, dėl kurių vartojimo-nevartojimo žmonija pykstasi jau ne vieną dešimtmetį – tai žuvis, soja, mėsa ir pienas. Išsami apžvalga šių produktų vartotojų ir nevartotojų pozicijų. Net aštuoni puslapiai nuomonių, faktų, kartais nuoširdžių emocijų.

GMO – kas naujesnio?
Nuolatinė žurnalo autorė, Simona Vaitkutė, gyvenanti Jungtinėse Amerikos valstijose, pateiks naujausias įžvalgas, pasvarstymus ir rekomendacijas apie genetiškai modifikuotus organizmus.

Žaliaėdžiai – pastarojo meto mitybos tendencija?
Šio reiškinio (mitybos sistemos) priešistorija, pagrindiniai taip besimaitinančių žmonių argumentai ir interviu su žinomiausiais pasaulio žaliaėdžiais.

Oliveris pamokos apie ekologišką maistą.
Garsiausias pasaulio kulinaras susidomėjo ekologiška, sveika mityba. Jis prisideda prie projekto, kuriuo siekiama darželiuose ir mokyklose tiekti vaikams ekologišką maistą. Pokalbis su žymiu kulinaru ir jo įžvalgos apie Lietuvos vaikų mitybą.

Rubrika – „Ekologija“.

Andrius Gaidamavičius: Lietuvoje egzistuoja ne viena aplinkosauginė problema.
Interviu su šiuo metu aktyviausios organizacijos Lietuvos žaliųjų judėjimas nariu Andriumi Gaidamavičium. Jis vardija pagrindines ir skaudžiausias mūsų gamtai aplinkosaugines problemas. Gamtininkas ne tik konstatuoja, jis ir pateikia pasiūlymus.

Bionierizmas – gamtinės išminties šifravimas.
Šių dienų mokslas pagaliau suprato ir jau pripažįsta, jog genialesnio kūrėjo už pačia gamtą žmonija dar neturėjo, pradėta ieškoti būtų kaip „nukopijuoti“ gamtą. Ir tai nebėra pavienės iniciatyvos. Šiandien šio judėjimo atstovai save vadina bionieriais. Taigi, išsiaiškinkim, kas tai yra ir kur lik „juda“.

Ekoturizmas – keliauti ar nekeliauti?
Nauja tendencija – keliauti po savo šalį, atvykti į kitą šalį ir ilsėtis joje nekeliaujant, keliauti traukiniais ir dviračiais. Kas yra ekologiškas turizmas? Kokia jo nauda gamtai ir žmogui?

Ekoarchitektūra. Kur gyvena žali žmonės? Yra nustatyta, kad vienas didžiausių žmonijos teršalų – jo būstas. Norėdami gyventi švariau, turime pasidomėti, kur ir kaip tą daryti. Gal šiaudiniame name? Gal pasyviame? Sveikame? Ar tiesiog žaliame name?

Grynink būstą

Langelį aš atversiu...
Langai didžia dalimi lemia mūsų būsto šiltumą, šviesos kiekį jame ir net kiek mokėsime už šilumą. Kokie langai yra saugiausi, šilčiausi ir galėtų vadintis ekologiškais?

Grynuolis

Guoda Azguridienė: Ekologijoje man patraukliausia ne prievartos idėja.
Buvusi Laisvosios rinkos instituto ekspertė kardinaliai pakeitė gyvenimo būdą ir tuo pačiu veiklos sritį. Dabar Guoda aktyviai domisi ekologiška gyvensena, pati taip gyvena, moko kitus. Pokalbis su moterimi, kuri mėgsta nuoseklias sistemas, nevalgo mėsos ir yra įsitikinusi, kad privatus verslas yra pats ekologiškiausias kiekvieno žmogaus sprendimas.

Grynas gyvenimas

Atgal į kaimą!?..
Savotiška tendencija galima pavadinti miestiečių kraustymąsi gyventi į kaimą. Kokie jų tokio sprendimo motyvai? Išsamus pokalbis su miestiečiais gyvenančiais kaime. Ir nauja dilema – ar kaimas iš tiesų kiekvieno miestiečio rožinė svajonė? Ar kaimas sutalpins savyje armiją nuo miesto pavargusių žmonių? Kuo virs kaimas, kuriame gyvens miestiečiai?

Grynai sveikatai

Alternatyvių medicinų pristatymas.
Pažintis su ajurveda, homeopatija ir antroposofija.

Gryni pasiekimai
Naujausios tendencijos, pristatytos Expo parodoje Šanchajuje.

Datos
Tikram „ekofilui“ svarbiausi įvykiai, datos, sukaktys, renginiai (liepa, rugpjūtis, rugsėjis, spalis)

Receptai: maistas
Sezoniniai (vasaros) patiekalai – gamina salotų baras „Mano guru“

Grynas smegenų plovimas
Kvepalai ir gėlės.

Grynam laisvalaikiui
Laisvalaikio skaitiniai ir kryžiažodis.

Raginimas atsinaujinančią energetiką skelbti nacionaliniu prioritetu

Trylika asociacijų, kurios vienija atsinaujinančios energetikos įmones, pasirašė memorandumą. Juo ragina atsinaujinančios energetikos, ypač biokuro, plėtrą skelbti nacionaliniu Lietuvos energetikos prioritetu. Daugiau>>>

Panaudotas lemputes mesime į specialias talpyklas

Panaudotų taupiųjų lempučių surinkimo vietas didžiuosiuose prekybos centruose ėmėsi steigti Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija kartu su įmone „Ekošviesa“. Pirmosios dėžutės jau stovi dviejuose sostinės prekybos centruose, o iki sausio vidurio ....

Atliekų rūšiavimas: klausimai ir atsakymai

Į klausimus atsako UAB VSA generalinė direktorė Jurgita Petrauskienė. Daugiau>>>

25 lietuvos miestuose nemokamai surenkama sena elektroninė įranga

Lietuvoje prasideda aplinkosauginė-ekologinė akcija „Kartu mes galime papuošti savo miestą”. 25-ių šalies miestų gyventojai, įmonės ir įstaigos gali registruotis akcijos interneto svetainėje www.elektronikosakcija.lt, nemokamu telefonu 8 800 00 653 arba informacijos telefonu 118, kad....

ŽŪR prezidiumo sprendimas dėl GMO Lietuvoje

LR žemės ūkio rūmų (ŽŪR) prezidiumas šių metų liepos 4 d. posėdyje priėmė sprendimą rekomenduoti drausti GMO auginimą Lietuvos teritorijoje. Daugiau>>

Įkurti Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai

Liepos 19 d. Seime vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyti Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai (Rūmai), kurie buvo įsteigti liepos 7 d. Rūmų veikla yra suskirstyta į du sektorius: sveikos gyvensenos, kuris skirtas sveikatos tausojimo, stiprinimo ir ligų profil....

Užsisakyk naujienas

Sek mus Facebook'e

PDF straipsniai!

interneto svetainių kūrimas, verslo valdymo sistemos