Naujienos
Pradžia
Radijo laidos
Skelbimai

Ankstesni žurnalai >> Atsargiai maistas!

Atsargiai maistas!

2009 m. Nr.1 (1)

Numerio tema „Atsargiai – maistas!“

AlE maistas. Valgyti negalima, nevalgyti“.
Ar galime šiandien vadinti maistu tai, kas susideda iš tokių „frankenšteiniškų“ mokslo ir maisto pramonės „išrastų“ ingredientų, kurių pavadinimus net Mendelejevas sunkiai ištartų. Kokią įtaką kokybei, sveikatai, planetai daro šiandien populiarūs maisto produktų ingredientai ilginantys jų galiojimo terminą, intensyvinantys skonį, keičiantys konsistenciją ir pan. Maisto pramonės ir prekybos tinklų pastangos, suvedžiojanti reklama, prieštaraujančios mokslininkų išvados, nutukimas, alergijos, priklausomybės, onkologiniai susirgimai bei kitos ligos: ar visa tai yra susiję? Taip pat straipsnyje pristatomi lietuviški projektai, skirti „E maisto“ diskreditacijai  (www.sveikasvaikas.lt bei  www.manskanu.lt)

Valgytojo dilema: ko šiandien nevalgysim, brangioji?“.
Visuotinių grasinimų bei grėsmių susijusių su maisto vartojimu kontekste, ypatingo populiarumo šiandien susilaukia bandymai atsakyti į klausimą: KĄ VALGYTI? Taigi straipsnyje pristatomas šiuo metu itin populiaraus amerikiečių rašytojo, kelėtos bestselerių autoriaus Michael Pollan požiūris į šiandieninę situaciją maisto vartojimo kultūroje. Šis maisto revoliucionierius teigia, jog valgydami modernų maistą, „mes valgome naftą ir spjaudomės CO2“. Šiandieninėse parduotuvės rasti vertingo maisto darosi vis sudėtingiau, todėl šioje vietoje autorius siūlo eilę vertingų patarimų.

Ekologinė mityba Lietuvoje – paieškos ir atradimai”.
Antrą dešimtmetį skanaudami vakarietiško, o vėliau ir savos gamybos, taip vadinamo „junkfood’o“(liet. “mažavertis maistas”), pagaliau ir mes pradedame susimąstyti apie kokybiško maisto esmę, prasmę bei... kur jo rasti? Taigi straipsnyje bandoma atsakyti į klausimą: ką šiandien galima vadinti ekologišku, natūraliu, kokybišku maistu. Analizuojami tokio maisto privalumai, palyginus su šiai kategorijai nepriskiriamais analogais, lietuviško asortimento pasiūla, įsigijimo galimybės, kainos. Straipsnio autorė ekologinio krepšelio formavimo analizę pateikia per asmeninio patyrimo prizme.

Lėtas maistas“ - užgaida ar išeitis?“ – pristatomas „Slow food“ konceptas, ištakos, būklė, pasekėjai , iš jo kilusios idėjos, projektai, judėjimai. Lietuviškų projektų VivaSol bei “JALTA“ pristatymas.

Atvežtiniai vaisiai ir daržovės: sveiki ar kenksmingi?“
Nagrinėjama šiuo metu į Lietuvą atvežamo maisto kokybė. Iš kur tas maistas yra kilęs, kaip jis auginamas ir kodėl jis pigesnis už vietinį produktą. Plastiko jūros produktai, bei kokybės kontrolė šiems produktams.  Bandoma paaiškinti kaip toks maistas apdorojamas prieš kelionę ir kas tam naudojama, bei žinoma, kiek ilgai ir iš kur jie keliauja, prieš patekdami ant mūsų stalo.

Gero maisto ministerija”.
"Esame paprasta 2+3 šeima: tėtis, mama, dvi sesės ir brolis. O 2+3 reiškia, kad mudu su vyru sudarome mažumos vyriausybe ir vienaip ar kitaip bandome įveikti iššūkius, su kuriais paprastai susiduria mažumos vyriausybės. Šioje vyriausybėje man patikėta maisto ministerija. Gero maisto ministerija. Gero -kiek tai yra įmanoma šiais laikais, kai senelių kišenės pilnos saldainiu "vien tik E", o kiekviena maisto prekė, skambiai pavadinta "Vaikams", turėtų būti parduodama tik asmenims, sulaukusiems 18 metu. Turėtų būti. Jei tokia gero maisto ministerija veiktu valstybės mastu."

Maisto sąmokslas tabako keliu” – pateiktas sutrumpintas interviu su JAV mokslininku, neseniai pristačiusiu tyrimais pagrįstą knygą apie tai, kaip šiandieninė maisto pramonė kopijuoja kažkada tabako pramonės poveikio visuomenei bei sprendimų priėmimo procesams metodus.

De javu arba kur aš tai girdėjau?“ –  Ajurvedos išmintis apie maistą, ar šiandieninės tiesos sveikos mitybos klausimais iš tiesų tokios novatoriškos?

Žaliosios linkmės arba kurlink vystosi pasaulis“.
Straipsnis parengtas pagal naujausią tarptautinės organizacijos „Trendwatching“ ataskaitą-pranešimą, kuriame pristatomos šiuo metu pasaulyje stebimos masinės „žalėjimo“ tendencijos, mastai bei pavyzdžiai, kurie iliustruoja taip vadinamą mąstymo paradigmos lūžį. O tai reiškia, kad šiandien pasaulyje vyksta esminės mąstymo bei vertybinės transformacijos žaliojo vektoriaus linkme: sąmoningėjimas, atsakomybės suvokimas bei prisiėmimas, prioritetų bei veiklų perorientavimas. Ši ataskaita – tai sąmoningą savivoką, pozityvų bei kūrybišką įkvėpimą inspiruojanti injekcija pesimizmo, kompleksų bei nepasitikėjimo iškankintoms lietuviškoms smegenims.

Taip pat šiame leidinyje pradedamos nuolatinės rubrikos:

Grynas gyvenimas
Šiame leidinyje reportažas apie vilniečių šeimą, apie jų pastangas gyventi ekologiškai, patarimai pradedančiajam.

Grynas smegenų plovimas
Ar tikrai mes gauname tai, už ką mokame? Ar mums leidžiama sužinoti daugiau, nei reklamoje/etiketėje sakoma? Rubrikoje pateikiama naujausia informacija, verčianti susimąstyti apie Lietuvoje itin  populiarių masinio vartojimo prekių kokybę bei galimą žalą.

Grynos lankos, žalios avys“...kas išmano - tas gyvena
Pristatomi naujausi Lietuvos knygynuose atsirandantys leidiniai susiję su „žalia“, sveika, atsakinga gyvensena, filosofija.

Grynuolio be E abc
Top 10 produktų, kuriuos rekomenduojame “įsivest” į savo kasdienį racioną, ketinantiems pradėti maitintis „sveikiau“(produktas, jo gaminimo, įsigijimo būdas/vieta, gerosios savybės, receptas/su kuo valgomas ir pan.)

Keletos naujadarų, susijusių su maisto vartojimo kultūra, žodynas (“metabo”, “waterprint”, “roofud”, “ortoreksija”, “makrobiotika”)

Leidinyje bus pristatyti naujausi statistiniai tyrimai apie Lietuvos „žaliuojančius“ vartotojus, jų charakteristika, mastas, preferencijos. Bus pateiktos teiginių apie maistą “popuri” iš šiuo metu pasaulyje vieno autoritetingiausių mokslo populiarinimo žurnalų “Scientific American”. Leidinyje pristatomas JAV itin išpopuliarėjęs vartotojų susivienijimas- judėjimas LOHAS (Lifestyle of health and sustainability), kurio mastas šiandien siekia apie 30 proc. vartotojų rinkos, taip pat planuojama pristatyti Vokietijos vartotojų kovą už galimybę žinoti ką jie valgo.

Raginimas atsinaujinančią energetiką skelbti nacionaliniu prioritetu

Trylika asociacijų, kurios vienija atsinaujinančios energetikos įmones, pasirašė memorandumą. Juo ragina atsinaujinančios energetikos, ypač biokuro, plėtrą skelbti nacionaliniu Lietuvos energetikos prioritetu. Daugiau>>>

Panaudotas lemputes mesime į specialias talpyklas

Panaudotų taupiųjų lempučių surinkimo vietas didžiuosiuose prekybos centruose ėmėsi steigti Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija kartu su įmone „Ekošviesa“. Pirmosios dėžutės jau stovi dviejuose sostinės prekybos centruose, o iki sausio vidurio ....

Atliekų rūšiavimas: klausimai ir atsakymai

Į klausimus atsako UAB VSA generalinė direktorė Jurgita Petrauskienė. Daugiau>>>

25 lietuvos miestuose nemokamai surenkama sena elektroninė įranga

Lietuvoje prasideda aplinkosauginė-ekologinė akcija „Kartu mes galime papuošti savo miestą”. 25-ių šalies miestų gyventojai, įmonės ir įstaigos gali registruotis akcijos interneto svetainėje www.elektronikosakcija.lt, nemokamu telefonu 8 800 00 653 arba informacijos telefonu 118, kad....

ŽŪR prezidiumo sprendimas dėl GMO Lietuvoje

LR žemės ūkio rūmų (ŽŪR) prezidiumas šių metų liepos 4 d. posėdyje priėmė sprendimą rekomenduoti drausti GMO auginimą Lietuvos teritorijoje. Daugiau>>

Įkurti Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai

Liepos 19 d. Seime vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyti Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai (Rūmai), kurie buvo įsteigti liepos 7 d. Rūmų veikla yra suskirstyta į du sektorius: sveikos gyvensenos, kuris skirtas sveikatos tausojimo, stiprinimo ir ligų profil....

Užsisakyk naujienas

Sek mus Facebook'e

PDF straipsniai!

interneto svetainių kūrimas, verslo valdymo sistemos